Κοτόπουλο σάτε (satay) με σος από φιστίκια (Ταϊλάνδη)


Όταν το δοκίμασα πρώτη φορά, είπα, αυτό πρέπει να είναι το ωραιότερο κοτόπουλο σουβλάκι του κόσμου. Μαριναρισμένο κοτόπουλο με έντονη μυρωδιά από λεμονόχορτο, σερβιρισμένο με ένα σος που θυμίζει πικάντικο φιστικοβούτυρο. Όταν έψαχνα συνταγές γι’ αυτή τη λιχουδιά οι περισσότερες που έβρισκα εισηγούνταν φιστικοβούτυρο ως βασικό υλικό για τη σος. Αυτό είναι εν συντομία, αλλά η αυθεντική συνταγή έχει αλεσμένα φιστίκια με υπέροχα μυρωδικά. Λίγος περισσότερος κόπος και θα σας ανταμείψουν με ένα φανταστικό, αυθεντικό ταϊλανδέζικο πιάτο.

Υλικά
Για τη μαρινάτα
1 κιλό περίπου κοτόπουλο στήθος ή άλλο κομμάτι κομμένο σε μεγάλες λωρίδες,
2 κουταλιές ολόκληρους σπόρους κόλιανδρου,
1 κουταλάκι σπόρους μαύρου πιπεριού,
3 κλωναράκια λεμονόχορτο, χοντροκομμένα,
4 σκελίδες σκόρδο,
1 μέτριο κρεμμύδι χοντροκομμένο,
2 κομμάτια φρέσκο τζίντζερ, 5 εκατοστά το καθένα, χοντροκομμένο,
1 κουταλάκι σόγια σος (sweet soy sauce) ή 1 κουταλάκι σόγια σος και 1 κουταλάκι μαύρη ζάχαρη,
2 κουταλάκια κουρκουμά (turmeric),
1/3 φλ. ηλιέλαιο.

Για τη σος από φιστίκια
1 φλ. φιστίκια ψημένα, ανάλατα κατά προτίμηση,
3 σκελίδες σκόρδο,
1 μεγάλο κρεμμύδι,
1 καυτερή κόκκινη (ή πράσινη) πιπερίτσα, χωρίς σπόρια,
1 κουταλιά ηλιέλαιο,
2 κουταλιές μαύρη ζάχαρη,
¾ φλ. γάλα καρύδας (από κονσέρβα),
1 λάιμ, ο χυμός,
2 κουταλάκια fish sauce (θα τη βρείτε στις υπεραγορές στα ασιατικά προϊόντα),
2 κουταλάκια γλυκό σόγια σος (Sweet Soy Sauce) ή 2 κουταλάκια σόγια σος και 2 κουταλάκια μαύρη ζάχαρη.

chicken-satay-big

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σ’ ένα τηγανάκι χωρίς λάδι, βάζετε τους σπόρους κόλιανδρου και μαύρου πιπεριού και σοτάρετε για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας, μέχρι να μυρίσουν. Τους βάζετε σε ένα μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάτας (έκτος από το κοτόπουλο φυσικά). Τα αλέθετε καλά να γίνουν σαν πάστα. Βάζετε τις λωρίδες κοτόπουλου σε ένα μπολ και προσθέτετε την πάστα μπαχαρικών. Ανακατεύετε καλά να πάει παντού η πάστα. Αφήστε το κοτόπουλο να μαριναριστεί για 2 ώρες ή και περισσότερο.
Στη συνέχεια, φτιάχνετε τη σος: Βάζετε σ’ ένα μπλέντερ τα φιστίκια και τα αλέθετε. Δεν είναι ανάγκη να είναι τελείως λιωμένα. Τα βάζετε σε ένα μπολ και τα κρατάτε στην άκρη. Βάζετε στο μπλέντερ το κρεμμύδι, το σκόρδο, την καυτερή πιπεριά και τα αλέθετε να γίνουν σαν πάστα. Βάζετε το ηλιέλαιο να ζεσταθεί σε ένα τηγανάκι και σοτάρετε αυτή την πάστα, ανακατεύοντας συχνά, 2-3 λεπτά μέχρι να ψηθεί και το περισσότερο νερό από το κρεμμύδι να έχει εξατμιστεί. Προσθέτετε το γάλα καρύδας και τη μαύρη ζάχαρη. Αφήστε το μίγμα να βράσει μέχρι να πήξει λίγο. Προσθέτετε τα φιστίκια και βράζετε τη σος για ακόμα 1 λεπτό να δέσουν οι γεύσεις. Βάζετε το μίγμα σε ένα μπολ και ανακατεύετε μέσα το χυμό λάιμ, τη γλυκιά σόγια σος και τη fish sauce. Σε αυτό το στάδιο αν η σος είναι πολύ πηχτή αραιώστε την με ακόμα λίγο γάλα καρύδας. Αφήνετε τη σος να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Περνάτε τις μαριναρισμένες λωρίδες σε σχήμα «σίγμα» πάνω σε σουβλιά ή ξυλαράκια (αν θα χρησιμοποιήσετε ξυλαράκια τα βάζετε πρώτα να φουσκώσουν σε νερό για τουλάχιστον μισή ώρα αλλιώς θα καούν). Ψήνετε το κοτόπουλο στη σχάρα, σε μέτρια-δυνατή φωτιά για 15 λεπτά περίπου, γυρίζοντάς τα 2-3 φορές. Το σερβίρετε ζεστό με τη σος.


Source :

xrysessyntages.com