Αποκτήσατε παιδί και έχετε άγχος για τον οικογενειακό προϋπολογισμό; Σας έχουμε λύση


υγχαρητήρια, μόλις αποκτήσατε ένα χαριτωμένο μωράκι! Έπειτα από 40 εβδομάδες κύηση και αρκετή αγωνία, έρχεται η γέννηση του μωρού. Συνοδεύεται από συναισθήματα χαράς και από ένα αίσθημα ευθύνης για τη νέα ζωούλα.

Παράλληλα όμως συνειδητοποιείτε ότι με τον ερχομό του νέου μέλους της οικογένειας δεν αυξάνονται μόνο οι ευθύνες αλλά και τα έξοδα. Ήρθε η ώρα λοιπόν να ρίξετε μια ματιά στον ανανεωμένο οικογενειακό προϋπολογισμό.

Κάντε μία λίστα

Πριν γεννήσετε  προσπαθήστε να βγάλετε ένα μέσο όρο των παγίων εξόδων που έχετε ανά μήνα. Στα πάγια έξοδα συμπεριλαμβάνονται λογαριασμοί τηλεφώνων, κινητών, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, και σούπερ μαρκετ, τυχόν δόσεις δανείων κλπ). Μετά τον ερχομό του μωρού σας κάντε το ίδιο και παρατηρήστε τη διαφορά. Τώρα στα πάγια έξοδα έχουν προστεθεί πάνες, γάλα –εάν δε θηλάζετε- κρέμες, σαπούνια, ρούχα κ.α. Να έχετε στο νου σας ότι τον πρώτο χρόνο με το μωρό σας τα έξοδα θα είναι περισσότερα, ειδικά εάν δίνετε στο μικρό σας ξένο γάλα. Μετά το πρώτο χρόνο, που θα τρώει πολλές φορές και ότι τρώτε εσείς (αλεσμένο στην αρχή), θα δείτε τον οικογενειακό σας προϋπολογισμό να έρχεται στα φυσιολογικά του.

Θα σας βοηθήσει να κάνετε μία λίστα με τα έξοδά σας ανά μήνα. Αυτή η λίστα μπορεί να περιλαμβάνει:

1.  Κοστολόγιο ασφαλειών σύνταξης – ζωής – αυτοκινήτου
2.  Κοστολόγιο διατροφής
3.  Κοστολόγιο ένδυσης
4.   Κοστολόγιο υγείας – περίθαλψης
5.  Κοστολόγιο διασκέδασης
6. Κοστολόγιο διαφόρων ειδικών εξόδων (δόσεις από δάνεια, διατροφές από διαζύγιο, φροντιστήρια, γυμναστήριο, παιδικός σταθμός κ.α.)

Οικονομία χωρίς να στερήστε!

  • Εάν νιώθετε ότι δε θα τα βγάλετε πέρα ή ότι κάνετε κάτι λάθος μπορείτε να μειώσετε κάποια από τα έξοδα που κάνατε πριν τον ερχομό του μωρού. Μπορεί το κάθε ένα από τα παρακάτω που σας προτείνουμε να σας φαίνεται λίγο αλλά αθροιστικά θα καταλάβετε σίγουρα τη διαφορά!
  • Η επίσκεψη στη λαϊκή να γίνεται το μεσημέρι όταν έχουν πέσει οι τιμές.
  • Οικονομία στο ρεύμα: Σβήνετε τις λάμπες όταν δεν είναι κανείς στο χώρο, τις ηλεκτρικές συσκευές από το κουμπί on-off, τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα με πολύ μέτρο κλπ.
  • Οικονομία στα καύσιμα με οικονομική οδήγηση, για μικρές αποστάσεις πάτε με τα πόδια.
  • Οικονομία στο τηλέφωνο με πακέτα π.χ. για υπεραστικά.
  • Στο φαγητό δε μπορείτε να “κόψετε” αλλά μπορείτε να εκμεταλλευτείτε καταστάσεις, π.χ. εάν μένετε κοντά στους γονείς σας, πάρτε συχνά φαγητό από εκεί.
  • Μετά από κάθε έξοδο για φαγητό, καφέ, κομμωτήριο, γυμναστήριο, φροντιστήρια του παιδιού ή άλλες δραστηριότητες να παίρνετε πάντοτε απόδειξη και να τις καταθέτετε όλες μαζί με τη φορολογική δήλωση.
  • Ό,τι μηχανήματα π.χ. υπολογιστές κλπ παίρνει ο σύζυγος για τη δουλειά του (αφού είναι επαγγελματίας) πάντα με τιμολόγιο, για να επωφεληθεί τον ΦΠΑ. Το ίδιο στα αναλώσιμα.

Προσαρμογή στα νέα δεδομένα

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι τα μωρά φέρνουν τύχη, γι αυτό και κάθε οικογένεια τα καταφέρνει παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ίσως όντως φέρνουν τύχη. Εκείνο που φέρνουν σίγουρα σε μία οικογένεια είναι η ανάγκη αποταμίευσης, τον περιορισμό των εξόδων τους και εκ των πραγμάτων την πιο μεθοδική αντιμετώπιση καταστάσεων. Με αυτή την έννοια το οικογενειακό εισόδημα δεν μειώνεται με τον ερχομό ενός νέου μέλους, αλλά ανακατανέμεται πιο παραγωγικά.